Blogolj!

A Délvidék kincseit mutatja be egy új portál

Hungarikum

A délvidéki földikutya, Kosztolányi Dezső Aranysárkány című regényének helyszíne, a szabadkai szecessziós épületek, Óbecse napsugaras díszítésű deszkaoromzatai és a ludasi népmesemondás is szerepel abban a gyűjteményben, amely a vajdasági magyar nemzeti kincseket és értékeket hivatott bemutatni és népszerűsíteni.

A honlapot 2016. január 28-án mutatták be Zentán a szélesebb nagyközönség előtt. Gondi Martina, a projektet koordináló Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta:

2013-ban vajdasági szakemberek összeállítottak egy listát a vajdasági értékekről, és ezek közül 64-et fogadott el a Hungarikum Bizottság.

A portálon olvasható leírás szerint „az értékek felkutatása az egyes településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket a helyiek ismerik a legjobban. A települési értéktárak kincseiből lehetnek majd a tájegységi, a vajdasági magyar és a kiemelt nemzeti értékek, esetleg hungarikumok is”. A www.ertektar.rs honlapon található lista a tervek szerint folyamatosan bővül majd, ugyanis az oldalon bárki javaslatot tehet egy-egy felfedezésre váró vajdasági természeti vagy kulturális kincsre.

A projekt Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg, melynek előzményeként 2015 tavaszán az agrártárca megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 48 millió forint vissza nem térítendő keretösszeggel meghívásos pályázatot hirdetett határon túli szervezetek számára a külhoni magyar értékek összegyűjtésének támogatására. A pályázat célja külhoni értékek gyűjtése, rendszerezése, a külhoni értékeket alátámasztó dokumentumok felkutatása, javaslatok elkészítése az értéktárba történő felvételre volt.

https://hungarikum.blogstar.hu/./pages/hungarikum/contents/blog/24402/pics/14542521749404073_800x600.jpg
NAGY-MAGYARORSZÁG
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?