Blogolj!

A hungarikumok és a turizmus fejlesztése

Hungarikum

Első ízben rendezték meg a Hungarikumok a turizmusban, turizmus a hungarikumokért című konferenciát, amelyen veretes előadói gárda tette tiszteletét ez Edutus Főiskolán. V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár többek között arról beszélt, hogy „meg kell őrizni és meg kell ismertetni széles körben azokat az értékeket, amelyek a magyarság termelési kultúrájához, életének legkülönbözőbb területeihez kötődnek” és ebben hatalmas szerepe van a négy éve, hogy megszületett a hungarikum törvénynek, amellyel az volt a célkitűzés, hogy széles körben lehessen összegyűjteni a magyarság számára fontos értékeket. De nem csak a Nemzeti Értékpiramis legfelső szintjén helyet foglaló hungarikumok a nagyon fontosak, hanem az alsóbb szinteken, helyi, megyei értéktárakban összegyűjtött értékek is – mondta V. Németh.

V. Németh Zsolt, államtitkár

A tanácskozás témaköréhez a kormányzati oldalról Szakáli István Loránd hungarikumokért felelős helyettes államtitkár prezentációja adta az alaphangot, hiszen ebből még a laikusok számára is kiderült: a hungarikumok újabb eszközt kínálnak a turizmus fejlesztésében, ezt a lehetőséget tudatosan célszerű használni a turisztikai programok megtervezésében. Megjegyezte, hogy a Hungarikumok Gyűjteményében most még kevés a turizmus és vendéglátás szakterületéről származó hungarikum, de ezek száma növelhető. A hungarikumok között számos olyan érték található, mint például a mohácsi busójárás, a Herendi porcelán vagy a Budai Várnegyed, amelyekben további turisztikai potenciál rejlik. Szakáli határozottan amellett érvelt, hogy a fejlődés szempontjából megkerülhetetlen az együttműködés a turisztikai és a hungarikum terület között.

Szakáli István Loránd, helyettes államtitkár

Jandala Csilla, a konferenciát vendégül látó Edutus Főiskola rektora elmondta: a mostani szakmai véleménycsere azért fontos, mert a hungarikumok vonzerőt jelenthetnek a turizmusban. Az ezekre épülő turisztikai kínálat egyedivé tehet egy-egy térséget, és Magyarországot is. Jandala egyben a Turisztikai Tanácsadók Szövetségének elnöke is és e minőségében hangsúlyozta, hogy a hungarikumok és turisztikai hasznosításuk fontos szerepet tölt be a Szövetség munkájában. A cél érdekében a szervezeten belül külön munkacsoportot is létrehoztak.

Jandala Csilla, rektor 

Szóban már elindult a kapcsolatfelvétel. Várjuk a gyakorlati jeleket is.

fotók: Edutus Főiskola

Címkék: HÍREK
https://hungarikum.blogstar.hu/./pages/hungarikum/contents/blog/25410/pics/14565942163178923_800x600.jpg
HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?