Blogolj!

A Magyar Pálinka Napja

Hungarikum

A Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület (MPL) kezdeményezésére 2006 óta Szent Miklós napja a pálinka napja hazánkban. Szent Miklós a pálinka védőszentje is.

A pálinka az erjesztett gyümölcsök lepárlásával készülő gyümölcspárlatok hagyományos, magyar fajtája, kivéve a szintén a pálinkák közé sorolt törkölypálinkát, amely törkölypárlat. A pálinka, törkölypálinka és bizonyos helyi változataik európai uniós eredetvédettséget élveznek: a pálinka elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A magyar pálinkatörvény szerint a pálinka 100 százalékos gyümölcstartalmú (kizárólag hazai gyümölcsből készülhet), azaz sem egyéb alkoholt, sem pedig színező-, ízesítő - vagy édesítőanyagot nem tartalmazhat.

A pálinkát hagyományosan gyümölcscefréből erjesztik és főzik, a törvény azonban nem korlátozza a gyümölcsmust és a főzéssel-passzírozással feldolgozott gyümölcs, az úgynevezett gyümölcsvelő használatát sem. Az aszalt gyümölcsök csak az erjedéskor tiltottak, a pálinka érlelésekor használhatók.

Kisüsti pálinka az a pálinka, amelyet ezer literesnél kisebb, rézfelületet is tartalmazó lepárlókészülékkel, kétszeri szakaszos lepárlással készítenek. Az érlelt pálinkát legalább 3 hónapig érlelik ezer literesnél kisebb vagy legalább 6 hónapig ezer literesnél nagyobb fahordóban. 

Az ópálinkát legalább 1 évig kell érlelni ezer literesnél kisebb vagy legalább 2 évig ezer literesnél nagyobb fahordóban. Az ágyaspálinkát legalább 3 hónapig együtt kell érlelni a gyümölccsel. A vegyes gyümölcspálinkához felhasznált gyümölcsöket a felhasznált mennyiség szerinti sorrendben kell közölni. A törkölypálinka címkéjén a szőlő nevét kötelező, míg a termék származási, földrajzi helyét fel lehet tüntetni.

https://hungarikum.blogstar.hu/./pages/hungarikum/contents/blog/32339/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?